W wielu wypadkach zwiększenie nawożenia azotem wywoływało niewielki spadek zawartości skrobi, występowały tu jednak znaczne różnice w reakcji poszczególnych odmian oraz wpływu na nie odmiennych warunków środowiska. Wyniki badań wskazywały na dodatni wpływ fosforu, który może zniwelować ujemny wpływ nadmiernej dawki azotu. Stosowanie wysokich dawek nawozów potasowych w postaci chlorków może wywołać obniżenie zawartości skrobi, natomiast w formie siarczanowej może wpływać na podniesienie jej zawartości. Azot jest składnikiem pokarmowym wywierającym zdecydowany wpływ .zarówno na wysokość, jak i na jakość plonu. Według uzyskanych w Polsce danych doświadczalnych maksymalna ilość azotu, powodująca jeszcze przyrost plonu bulw, wynosi 120 – 140 kg/ha. Efektywność nawożenia azotowego zależy od wielu czynników, których kompleksowa ocena i wynikająca z niej dawka nawożenia jest zadaniem dość trudnym i wymaga od rolnika zarówno poznania właściwości uprawianej odmiany, jak i prawidłowej oceny warunków środowiska. Najwyższa efektywność wykorzystania azotu na piaskach, gliniastych lekkich i mocnych występuje przy wysokości opadów w okresie maj?sierpień 250 – 350 mm. Na glebach ciężkich przy występowaniu w tym okresie opadów powyżej 350 mm, a także na glebach bardzo lekkich, dawki azotu należy ograniczyć do 60 – 70 kg/ha. Przy średnich opadach na glebach ciężkich oraz na glebach lekkich ? dawka azotu powinna wynosić 90- 100 kg/ha.